Treće oko, unutarnje oko ili prvo oko, nazivano i oko mudrosti ima utjecaj na našu intuiciju, duhovni život, na moć predviđanja, telepatije. Ajmo se koristiti nazivom treće oko, dakle treće oko nalazi se između obrva i korijena nosa, a s vremenom je na neki način zakržljalo. Povezuju ga s epifizom (pinealnom žlijezdom) koju je francuski filozof Rene Descartes nazivao sjedištem duše i naglašavao koliko je njezina uloga važna. On je nadalje smatrao da okom vidimo svijet oko sebe, dok ga pinealnom žlijezdom shvaćamo. Vjerovao je da ona povezuje um i tijelo.

To je žlijezda veličine graška smještena iza očnih jabučica u prednjem dijelu mozga. Odgovorna je za lučenje melatonina, hormona koji regulira budnost i spavanje. Treće oko omogućava astralnu projekciju. Kroz treće oko astralne slike se prenose u mozak. Otvaranje trećeg oka je velik korak u svjesnosti. Treće oko je prirodni dio svake osobe. Jedan od načina da mislimo tome je kao ”meta” organ koji se sastoji od vašeg uma i svih osjetila koji djeluju zajedno, kao snažni senzorni organ. Treće oko je vrlo pametno, malo prirodne evolucije koji nam omogućuje da vidimo uzroke posljedica u našem životu, a također i u životima drugih.

Nazivaju ga okom mudrosti. Bilo bi dobro obratiti pažnju na svoju intuiciju, a ne je zanemarivati, jer vam može biti izvrstan vodič, da li učiniti nešto ili ne. Sada kada znamo gdje je smješteno, možemo se koncentrirati na svoje treće oko, držati fokus na njemu, meditirati na treće oko, držati dulji ”ostanak” u toj zoni. Ako želite probati, isprobajte slijedeće: zatvorite, sklopite svoje fizičke oči, te kada su one zatvorene, stavite fokus na svoje unutarnje, duhovno oko i vježbajte što dulji ”ostanak” u toj zoni. Umirite se i promatrajte što vidite na svom unutarnjem filmskom platnu ili mentalnom ekranu. Naglasak na, vama mora biti ugodno. To se ne forsira, pod motom ”mora se” tu nema mjesta, nema na silu. With the flow.

Zašto bi bilo dobro držati fokus na trećem oku? Otvaranjem trećeg oka se stječe unutarnji mir. Gledati unutarnjim, duhovnim okom put je do direktnih uvida u istinu. Znamo da mnogi hindusi nose tilak ili točku na čelu koji ima mistično značenje i predstavlja treće oko.