Jedete od 19:00 navečer do 11:00 ujutro – NEMOJTE, jer u ovome tijelu biti ćemo do kraja života. Moje tijelo moj je hram.

Iscjeljujuća moć autofagije.
2016. godine japanski naučnik  dr.Yoshinori Ohsumi nagrađen je Nobelovom nagradom za ovo izvanredno otkriće.

Autofagija ili samočišćenje je prirodan proces. Autofagija je zapravo samorecikliranje organizma. Kada mozak detektira da do želuca ne dolazi hrana, a prije svega proteini, tada se pali alarm i prosljeđuje stanicama informaciju da je uzalud čekati i da hranu moraju pronaći same. Dobro nam je znano da svaka stanica ima svoj životni vijek, čim jedne odumru, automatski se nadomjeste novima. Iznova i iznova se stvara količina mrtvih stanica ili otpadak, kako su i same mrtve stanice sačinjene od proteina, zdrave stanice uzeti će neophodne hranjive sastojke, proteine, hraneći se njima, dakle reciklaža.

Na taj ćete način u svome organizmu, prakticirajući ovo povećati broj zdravih stanica i smanjiti koncentraciju mrtvih. Kada pojedete svoj zadnji obrok navečer, poslije dvanaest do šesnaest sati mozak će poslati informaciju stanicama da počnu da se hrane bilo kojim proteinima koje pronađu u organizmu. Otkriveno je da je sam proces autofagije glavni i odgovorni direktor starenja, u organizmu se nagomilava otpad koji se ne može reciklirati, a on se odražava kroz vizualnu starost organizma.

Autofagiju možemo nazvati i lijekom. Ovaj lijek djeluje u borbi protiv tumora. On djeluje kod svih kardiovaskularnih bolesti povoljno, a posebno u prevenciji srčanog udara. Danas su u porastu i autoimune bolesti, gdje se problem nalazi u imunološkom sistemu, odn. doktor u našem tijelu, imunološki sistem ne radi kako treba, pravi ozbiljne greške. Vlastito tkivo, vlastite stanice, organe doživljava kao nešto što je strano i stvara antitijela protiv vlastitih stanica, vlastitih tkiva i vlastitih organa. Svaki organ našega tijela može biti meta antitijela. Danas nam nije stran pojam niti poremećaj menstruacije, neplodnost ili sterilitet, šećerna bolest, višak kilograma. Najčešći zajednički uzrok svih bolesti u svijetu, danas su to autoimuni procesi. Dobra vijest je da autofagija djeluje kao prevencija prije navedenih zdravstvenih tegoba, sprečava nastanak i razvoj infekcija, bakterijskih infekcija, virusnih gripa.

Autofagija je moćno terapijsko sredstvo koje nam je otkrio nobelovac 2016 godine. Ovaj lijek nalazi se u svima nama. Ako ipak odlučimo ne koristiti ovaj lijek, neminovno će doći do oštećenja naših stanica, njihovog ubrzanog starenja i umiranje tih stanica, organa i čitavog organizma. Ako ne učinimo ništa po pitanju aktivacije upotrebe ovog lijeka, naš imunološki sustav, doktor u našem tijelu osuđen je na poraz.

Autofagija je proces reciklaže i iskorištavanja nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih komponenata i tkivnih struktura (stanično i tkivno smeće koje se akumulira u organizmu). Procesom autofagije ono se reciklira, skroz razloži i iskoristi za izgradnju novih stanica i stvaranje energije. Autofagija je proces kojim upravlja mozak koji prepozna ono što je patološko, ono što je krenulo u pogrešnom pravcu. Radi se o greškama na nivou stanica. Zahvaljujući autofagiji, stanica se oslobodi štetnih i nepotrebnih struktura, a istovremeno organizam se oslobađa patoloških stanica kao što su tumorske stanice, razni mikroorganizmi i strukture koje mu smetaju i prave probleme.

U toku autofagije tijelo čisti samo sebe, obavlja se detoksikacija. Dobre stanice recikliraju oštećene, ostarijele i maligne stanice, mikroorganizme. Rastapa, odn. reciklira suvišno masno tkivo.

Dokazano je da višak kilograma, gojaznost skraćuje život koliko i pušenje. Dokazana je povezanost povećanog obima struka sa povećanom sklonosti ka depresiji, povišenog krvnog tlaka, sa kardiovaskularnim bolestima. Naš trbuh, stomak je drugi mozak. Što je veći obim struka to je veća sklonost ka depresiji.
Zahvaljujući autofagiji, ovom terapijskom i preventivnom procesu, organizam se održava u zdravom, dobrom, prirodnom stanju, onako kako smo i zamišljeni.

Stručnjaci su potvrdili da redukcijom kalorija usporava se starenje. Hvala autofagiji naš imunološki sustav bolje radi i dolazi do osvježenja cjelokupnog organizma. Dakle, da bi se proces autofagije aktivirao potrebno je da prođe od 12 – 16 sati od posljednjeg obroka. Kada tijelo gladuje, šalje se poruka mozgu da nema dovoljno hrane. Mozak tada pokreće proces autofagije gdje organizam razgrađuje oštećene, defektne i stare proteine. Mozak to prepozna, te pokreće proces autofagije.